LAMAN BAHASA

Isnin, 9 September 2013
KUNYIT (Curcuma domestica)
Baca Petikan di bawah ini dengan teliti dan jawab soalan berikut
Kunyit sebenarnya berasal dari kawasan Asia Tenggara, tetapi sekarang telahpun tersebar di seluruh Asia. Bagi masyarakat Melayu perkataan kunyit dikhaskan kepada kunyit biasa atau nama saintifiknya Curcuma domestica sedangkan jenis-jenis lain diberikan nama temu. Di Malaysia terdapat beberapa spesis kunyit yang liar yang kebanyakannya digunakan sebagai bahan ubatan tradisional. Antaranya ialah temu pauh (Curcuma mangga); temu emas (Curcuma zeodoria); temu putih (Curcuma auriantica); temu hitam (Curcuma aerugtinosa); dan temu lawas atau temu lawak (Curcuma xanthorthiza).
Kalau dilihat sepintas lalu adalah sukar untuk membezakan setiap spesis yang dinyatakan.. secara amnya bentuk dan struktur rumpun rumpun tumbuhan adalah sama. Bagaimanapun, jika diteliti secara terperinci nyatalah setiap spesis itu mempunyai perbezaan-perbezaan terutamanya dari segi daun, bunga, susunan rizom, warna rizom dan aromanya. Curcuma domestica mudah ditanam di negara ini dan sering ditemui dipinggir rumah atau ditanam di dalam pasu oleh masyarakat Melayu. Tumbuhan kunyit merupakan tumbuhan merumpun tahunan. Tingginya lebih kurang satu meter, daunnya lebar, licin dan bertangkai panjang. Bunga kunyit berwarna kuning muda keputihan. Rizomnya (umbi) berwarna kuning tua serta beraroma yang tersendiri.
Daripada analisis kimia rizom kunyit, sebatian-sebatian kimia yang dikenal pasti ialah curcumin yang memberikan warna kuning, tumereon, zingiberin, dan minyak pati yang terdiri daripada turmerol, fellandren, kamfer, curcumon dan lain-lain lagi. Kunyit banyak digunakan sebagai bahan ramuan dalam penyediaan ubat tradisional. Perahan air kunyit bersama madu lebah dan minyak lenga digunakan untuk menyembuhkan bengkak hati. Kunyit berserta dengan ramuan-ramuan lain juga digunakan untuk mengubati bengkak gusi, sakit dada dan perut, gangguan haid, dan melancarkan aliran darah. Sebatian kimia dari kunyit juga telah dibuktikan dapat digunakan sebagai ramuan penghalau serangga seperti kumbang beras, anai-anai dan lipas.. Kunyit juga didapati berkesan mencegah pertumbuhan kulat dan bakteria.
Pendahuluan
‘Tumeric’ merupakan sejenis tumbuhan yang dijadikan bahan rempah yang memberikan warna kuning cerah khususnya masakan kari bagi orang Melayu dan India. ‘Tumeric’ juga
digunakan sebagai bahan pewarna dan juga sebagai ubatan dan perasa sejak 600 SM. Maklumat tersebut telahpun dicatatkan dalam sejarah herba Assyria sekitar 2500 tahun yang lalu.Tumbuhan ini dianggapkan sebagai salah satu herba yang sangat bernilai kepada manusia. Dalam sejarah perubatan rakyat India,‘tumeric’ dianggapkan sebagai bahan antibiotik semulajadi yang terbaik sementara pada masa yang sama ia juga digunakan untuk memudahkan proses penghadaman dan memperbaiki perjalanan usus. Tumbuhan ini berasal dari Asia Tenggara dan masa kini tumbuhan ini menjadi
tanaman perdagangan di China, India, Indochina dan Indonesia.
Ciri-Ciri Tumbuhan
‘Tumeric’ merupakan sejenis herba yang mempunyai jangkahayat yang panjang dan boleh
tumbuh sehingga mencapai 1m tinggi. Daunnya berjambak dengan susunan daun secara alternat,berwarna hijau muda. Daunnya licin, lanseolat dengan tepi daun yang licin. Rizomnya beraroma berwarna keperangan dan warna kekuningan di bahagian isi dalam. Pelepahnya berbentuk eliptik, lembut dan berwarna keputihan serta tumbuh secara tegak dan melengkung ke bawah.
Tabiat Tumbuhan
Di Malaysia, kunyit biasanya ditanam di belakang rumah. Kunyit membiak secara aseksual iaitu
melalui keratan rizom. Kunyit boleh hidup dengan subur di kawasan yang mempunyai sedikit
teduhan dan tumbuh dengan subur di kawasan terbuka dan mendapat cahaya matahari yang
banyak.
Bahagian Yang Digunakan : Rizom
Kunyit khasiat penawar pelbagai penyakit
Posted on May 20, 2012by mypenawar
Bahan aktif dalam kunyit iaitu curcumin adalah antioksiden yang sangat kuat kesannya pada kesihatan manusia. Walaupun kunyit telah digunaakn berkurun-kurun sebagai rempah dalam masakan dan juga sebagai bahan perubatan, sifat penawar penyakit daripada kuntyi ini telah menarik perhatian para penyelidik barat dan banyak hasil penyelidikan telah dikemuakan dalam jurnal serta persidangan perubatan. Sifat penawaralami kunyi yang anti-radangan , anti-bakteria dan anti-viral mempunyai khasiat menghalang dan merawat berbagai penyakit dari kanser ke penyakit Alzheimer.
Berikut disenarikan 20 sebab mengapa anda harus menambahkan kunyit di dalam diet harian anda:-
1) sifat antiseptik dan antibakteria berguna untuk mengawal infeksi kulit luka dan terbakar.
2) apabila digabungkan dengan bunga kobis (cauliflower) ia boleh mengawal kanser prostate dan memberhentikan tumbesaran sel kanser prostate
3) kajian pada tikus menunjukkan kawalan merebak kanser payudara ke peparu
4) boleh mengawal melanoma dan juga menyebabkan sel melanoma membunuh diri
5) mengurangkan risiko leukemia kanak-kanak
6) detox alami untuk hati
7) menghalang dan melambatkan berlakunya penyakit Alzheimar degnan menyahkan plaque amyloyd di dalam otak
8) mengawal berlakunya metastases dalam berbagai kanser
9) mujarab sebagai anti-radangan
10) kajian tikus menunjukkan mengawal pengembangan multiple sclerosis
11) painkiller alami dan inhibit cox-2
12) kawal metabolisma badan dan bantu mengawal berat badan
13) perubatan cina digunakan untuk rawatan depression
14) sifat anti-radangan sesuai untuk rawatan arthritis dan rheumatoid arthritis
15) meningkatkan kesan dadah chemo paclitaxel dan mengurangkan kesan sampingannya
16) kajian menggalakan mengenai kanser pankreas
17) kajian menggalakkan mengenai multiple myeloma
18) telah ada bukti kunyit boleh menghentikan penumbuhan saluran darah baru dalam tumor
19) mempercepatkan penyembuhan luka dan membantu baiki semula kulit yang telah rosak
20) boleh membantu dalam rawatan psoriasis dan keadaan radagan yang lain.
Kunyit boleh diambil secara serbuk dalam capsule atau bahan masak.
Kulit kayu manis dan kencing manis
Kulit kayu manis mempunyai kebolehan mengawal gula dalam darah. Telah didapati bahawa Pesakit diabetes dapat mengurangkan penggunaan injeksi insulin apabila makan kulit kayu manis. Kajian telah menunjukkan herba ini sangat berguna untuk pesakit diabetes Type 2. Tubuh Pesakit D T2 tidak boleh mengguna insulin tubuh dengan baik. Para penyelidik di US Department of Agriculture’s Human Nutrition Research Center di Beltsville, Maryland, telah mengkaji kesan beberapa bahan makanan termasuk kulit kayu manis tentang kaitan dengan gula darah. Mereka dapati bahawa sejenis kompaun larut air polyphenol benama MCHP, yang banyak terdapat dalam kulit kayu manis, bertindak bersama insulin tubuh sedia ada agar penyerapan gula ke sel-sel badan dapat dijalankan dengan lebih berkesan.
Cara mengambilnya 1/2 sudu madu + 1 sudu serbuk kulit kayu manis digaul rata dan makan tiga kali sehari.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan